Pazartesi, Haziran 18, 2007

Yeni doğmuş siteye isim vermek... [Domain Seçimi Hakkında]

Evet arkadaşlar. Site açacaksınız, belki projeniz bile hazır fakat ismi yok... Nasıl bir bebek doğunca ona en uygun ismi veriyorsak sitelerde de böyle yapmalıyız...

Domain seçiminde önemli 6 maddeyi size anlatacağım...

1- Domaininiz, konu hakkında anahtar kelimeleri içermelidir.
Örneğin; bmw otomobillerinin olduğu bir resim sitesi yapacaksanız isim olarak "bmwresimleri.com veya bmw-resimleri.com" düşünebilirsiniz.

2- Domain asla taklit olmamalı veya diğer sitelerin isminin bir kaç karakteri değiştirilerek oluşturulmamalıdır.
"Youtube => Xtube, Atube" veya "S*hbet => S*hbet12 , S*hbet13" gibi olmamalıdır.

3- Domain çok uzun olmamalıdır.
"Busitebenimkisiselgunugumdur.com" olan bir siteyemi girersiniz yoksa "gunluk.com"a mı??? Bunun cevabı ikincisiyse doğru seçim yaptınız demektir ;)

4- Domain sık sık değiştirilmemelidir.
Örneğin mp3 siteleri => Her kapandıktan sonra isim değiştirip yeniden açılıyorlar. Böyle olunca da ziyaretçiler isimleri karıştırıyor veya hiç bilmiyor yeni isimleri.

5- Domainin uzantısı da önemlidir.
Bir internet kullanıcısı etrafta daha çok com ve netleri duyduğu için sitelerin isimlerini söylediğinizde [abcxyz], direk [abcxyz.com] sonuna .com koyarak açar. Fakat domain uzantısı başka da olabilir.
En çok kullanılanlardan bazı uzantılar => .com, .net, .org, .info, .biz, .us gibi...

6- Domainde tireler olması [-] kullanıcıların hatırlamasını zorlaştırır. Mümkün olduğunca tire kullanmayın.
turkiye-gencler-dernegi.org mu daha akılda kalıcı yoksa turkiyegenclerdernegi.org mu??? Tabikide ikincisi. Çünkü internet kullanıcılarının çoğu tireleri yazmaz. Direk sitenin ismini yazarak girerler. bu durumda da eğer sitenizde çizgi varsa, ziyaretçiniz tiresi olamyan ve sizin sitenizle aynı isimdeki diğer siteye gidecektir...

Makele Sahibi : R.Fatih Hakverdi

Hiç yorum yok: